Nieuws

Carnaval in Bremspoersengat…
Gepubliceerd in de Houwmouw, december 2015

Als rasechte  Brabander hoef ik jou niet te vertellen dat Carnaval ons cultureel erfgoed is. Maar dat dit ook prioriteit krijgt bij ons Provincie-bestuur is misschien wel nieuws voor je. Al verschillende jaren worden Prinsen en Prinsessen van alle Carnavalsverenigingen die aangesloten zijn bij de Brabantse Carnavals Federatie uitgenodigd op het provinciehuis. Een gezellige avond ter promotie van het Brabants Carnaval.

In de uitnodiging die C.V. de Bremspoersen ontving van de Provincie stond niet alleen dat wij naar het provinciehuis mochten komen. De Commissaris van de Koning daagde ook iedere Prins uit om leden van de Provincie uit te nodigen om Carnaval te komen vieren in de stad of het dorp waarvan zij komen.

Omdat ik en mijn prinses Yvonne wel houden van een uitdaging stuurde wij de Commissaris van de Koning, Dhr. Wim van de Donk, een leuk beschildert vogelhuisje met de volgende brief:

Hoogedelgestrenge heer Van de Donk,

Brabanders groeien op met respect voor mens en dier. Elke dag genieten we van zó veel natuur, die heel dichtbij ligt. Ik ben geboren en getogen in het bos omrande Riethoven. Eer dorp in het Zuidoosten van Brabant, in de gemeente Bergeijk (In 2013 nog uitgeroepen tot het groenste dorp van Europa). ’t Is hier heerlijk wonen, wandelen en fietsen.

In ons kleine kerndorp vindt een nog amper omschreven fenomeen plaats. Een paar dagen per jaar, zo ergens in februari of maart, strijkt in ons mooie Riethoven een kolonie Bremspoersen neer. De Bremspoers is een kleurrijk, ietwat lawaaierig vogeltje, dat het hele jaar niet waargenomen wordt maar dat in dié dagen gezien wordt in grote groepen. Ons hele dorp kijkt alweer maanden uit naar de komst van de Bremspoers. Door de jaren heen is hun komst aanleiding geweest voor het organiseren van allerlei evenementen. Riethoven wordt voor de gelegenheid omgedoopt tot  Bremspoersengat. Diverse verenigingen zijn opgericht ter eren van de komst van de Bremspoersen. Deze verenigingen hebben allen één doel; de Bremspoersen op een grandioze wijze verwelkomen, om zo zeker te stellen dat ze ook volgende jaren terug zullen komen. Zo trekt er bijvoorbeeld in die dagen een stoet met grootse praalwagens door de straten van Riethoven en ontstaat er een heus dorpsfeest voor groot en klein.

Het fenomeen wordt door ons Riethovenaren natuurlijk uitgebreid vastgelegd op film en foto maar tot onze grote verbazing blijft landelijke aandacht voor de Bremspoers uit. Onze grote wens is daarom dat U en de Uwen aandacht komen schenken aan dit natuurverschijnsel. Wij nodigen U van harte uit de Bremspoersen in al hun pracht te komen bewonderen. Wij hebben er vertrouwen in dat als vanuit de Provincie aandacht besteed wordt aan dit bijzondere verschijnsel, wij kunnen waarborgen dat de Bremspoersen tot in lengte van jaren ons dorp zullen bezoeken.

Vogelhuisje

Graag bieden wij U een vogelhuisje aan. Een thuis voor de Bremspoers. Want één ding weten we zeker; de Bremspoers verdient óók een plekje in ons Provinciehuis. Mocht u een verdwaalde Bremspoers treffen, neemt u dan vooral persoonlijk de moeite deze in Bremspoersengat af te zetten om hem te herenigen met de kolonie.

Met vriendelijke groet en tot binnenkort,

Prins Automaticus d’n Urste, bestuurder van Bremspoersengat, en gevolg

En wat denk je? De Commissaris van de Koning vond het zo’n leuke,
originele uitnodiging dat hij deze heeft geaccepteerd en a.s. Carnavalszondag naar onze optocht komt kijken.
Dus ik vraag je, wagenbouwers, carnavalsgroepen en publiek.
Zijn wij klaar om heel Brabant e.o. te laten zien wat wij kunnen maken
in Bremspoersengat?

Binnenkort begint het Carnavalsseizoen weer,
met op 7 november de Jeugdprins verkiezing en
op 14 november de Prinsverkiezing. Ik zie je daar!
Alaaf, Prins Automaticus d’un Urste

Dat gaat naar Den Bosch toe…

Chico en Wim van den Donk

Op uitnodiging van de Commissaris van de Koning, Dhr. Van de Donk waren wij op dinsdag 26 februari van de partij bij de jaarlijkse Sleuteldragersborrel in het Provinciehuis. Daar waar van andere dorpen en steden enkel de Prins en zijn gevolg aanwezig konden zijn was C.V. de Bremspoersen vertegenwoordigd door de voltallige vereniging.
Al bij de vorige Sleuteldragersborrel had de Commissaris bekent gemaakt dat hij dit jaar Bremspoersengat ging bezoeken met Carnaval. De eer was daarom aan C.V. de Bremspoersen om onze vereniging en ons dorp voor te stellen aan alle aanwezigen op het Provinciehuis. Onze Vorst, Oud-Prins Automaticus d’un urste, vertelde over “ons” Bremspoersengat en hoe wij hier met jong en oud Carnaval vieren. Om zijn verhaal te illustreren draaide er ondertussen een leuke film gemaakt door de mensen van het Riethovens Dorpsjournaal.
Prins Chico d’n urste nam daarna het woord en vertelde de Commissaris over het gebruik bij de Oud-Prinsen om de Prins met Carnaval een Bremspoers te geven waarvoor hij in “zijn jaar” moet zorgen. Prins Chico daagde de Commissaris uit om ook eens voor een Bremspoers zorg te dragen. Niet voor een heel jaar, enkel tot aan Carnavalszondag. “Is de Bremspoers goed verzorgd en fluit hij op zijn best, is er niets aan de hand.” waren de woorden van Prins Chico. “Heeft hij het echter niet gehaald of is zijn conditie niet optimaal dan kost het een vatje bier”.
Daarna ontvingen Prins Chico d’n urste en Adjudant Jean Flute de vlag van de Brabantse Carnavalsfederatie. Deze krijgt tijdens Carnaval een prominente plek in Bremspoersengat. En nu maar afwachten of de Commissaris op Carnavalszondag als hij in Bremspoersengat de optocht komt bekijken een gezonde Bremspoers meebrengt…
Alaaf!